Onderzoek: sociale invloeden binnen online communities/forums

Zoals ik al eerder bekend maakte, ga ik tijdens mijn opleiding Information & Knowledge Management een master scriptie schrijven over sociale invloeden binnen online communities. Virtual consumer communities welteverstaan: onafhankelijke forums waar veel over producten (aankoop, gebruik, etc) wordt gepraat (bijvoorbeeld Mobilyz, Aboutdj, Helpmij, Gamer forum, Hardware.info, etc.).

Een gedegen onderzoek valt of staat echter met goede data van een forum, en ik zou graag jouw hulp willen gebruiken in de zoektoch naar een relevant forum!

Mijn plan is om (onder andere) een vragenlijst (van 5 – 10 minuten) af te nemen onder de leden van verschillende forums. Het moet geen micro netwerk zijn, maar moet ook niet te groot worden aangezien er ook wat ‘sociaal kapitaal’ in zou moeten zitten. Nederlands heeft de voorkeur, anders Engels.

Nu heb ik de vraag of jij mij kan helpen met voorbeelden van bepaalde forums die voor mijn onderzoek relevant kunnen zijn en/of iemand misschien ook contacten heeft met een van de eigenaren/admins van zo’n netwerk. Dit laatste zou erg handig zijn om om wat meer bekendheid voor mijn vragenlijst te creëren en zo het aantal respondenten te verhogen.

Ik hoop dat je mij kunt helpen, ik zou in ieder geval al blij zijn als je even meedenkt en/of mij kan doorverwijzen naar mensen die mij kunnen helpen!

Nog even de eigenschappen van een goed forum voor mijn onderzoek:

 • Gericht op consumenten en hun consumerend gedrag (reviews, aankopen, informatie verzamelen, discussiëren, evaluaties, helpen in aankoopskeuzes, etc).
 • Producten waar redelijk veel ‘involvement’ aan gekoppeld is, aangezien dan sociale invloeden het meeste van invloed zijn.
 • Forum waar verschillende producten en merken worden besproken, dus geen brand community die gericht is op 1 merk.
 • Input binnen het forum wordt volledig geleverd door de leden, dus geen artikelen die door redactie e.d. geschreven zijn.
 • Bij voorkeur een forum waar de Nederlandse taal wordt gesproken, maar Engels is evt. ook mogelijk.
 • Minimaal 150-200 leden van hetzelfde forum die de vragenlijst invullen.
 • Niet een te klein forum (van slechts tientallen leden), maar ook niet te groot (Kieskeurig is bijvoorbeeld te groot en is tevens ook niet echt een forum – kan wel als een community gezien worden uiteraard).

Ik heb al de nodige ervaring opgedaan met onderzoek uitvoeren (zie bijvoorbeeld mijn 1e master thesis), en ik hoop dat ik met een interessant forum  weer een gedegen maar vooral ook interessant onderzoek kan afleveren.

Alvast bedankt!

P.S. mochten er vragen/opmerkingen zijn, schroom niet om deze hieronder te plaatsen.

Edit 11 mei: Een goed resultaat, ik wil iedereen bedanken voor de input vanuit de verschillende kanalen. Ik heb namelijk toestemming en medewerking om het onderzoek uit te voeren binnen de volgende forums (5 communities!):

AboutDJ
Hardware.info
Gamer
Helpmij
Mobilyz

Update: een blog over het uiteindelijke onderzoek en de gratis download er van, is hier te vinden.

Pagina delen: Facebooktwitterpinterestlinkedin

7 gedachten over “Onderzoek: sociale invloeden binnen online communities/forums

 1. Hey Bram,

  Bright heeft wel wat aspecten van een 'virtual consumer community', maar ook nog veel karakteristieken die het geen optimaal netwerk voor onderzoek maken. Het beste zou een forum zijn waarin alle input door leden wordt geleverd.

  Deze laatste 'eis' heb ik even toegevoegd aan de lijst: waardevolle toevoeging getriggerd door jouw reactie, dus alvast bedankt voor het meedenken!

 2. Hoi Dirk,

  Bedankt voor je suggesties. xda-developers is waarschijnlijk iets te groot voor mijn doel, maar de andere 2 forums zijn zeker interessant. Ik heb ze toegevoegd aan de lijst; ik ga eind van de week een knoop doorhakken over de mogelijk te onderzoeken forums.

 3. Beste Lenhard,

  Veel plezier er mee en bedankt voor het invullen van de vragenlijst. Binnen korte termijn hoop ik hier (en op Frankwatching) de resultaten te presenteren!

Reacties zijn gesloten.