Waarom ik eerst een tijdelijk project ga doen na mijn afstuderen

Binnen twee weken ben ik waarschijnlijk afgestudeerd en heb ik mijn 2e master diploma. De volgende fase is uiteraard een baan vinden waar ik mijn interesses, passie en energie in kwijt kan. Mensen in mijn omgeving zijn erg benieuwd naar wat mijn volgende stap is. Welnu, die is bekend: ik ga voor een paar maanden nog twee leuke projecten doen voor mijn huidige werkgever (Ten Kate Textiel).

“Stel je je echte werkgeverskeuze zo niet uit?”

Die vraag krijg ik wel eens te horen: mensen verwachten dat ik gelijk na mijn diploma een baan voor een langere periode neem (anderen hebben daar weer een andere mening over).

Ja, dat ga ik ook zeker doen (ik ben al met de oriëntatie bezig). Maar nu nog even niet. Het is een bewuste keuze dat ik eerst deze functie ga uitoefenen, voordat ik mijzelf wat langer verbind aan mijn toekomstige werkgever. Waarom? Lees hier mijn beweegredenen.

1. Inhoudelijke relevantie

Ten eerste: de projecten vind ik inhoudelijk interessant. Ik zie nog mogelijkheden om de dienstverlening van Ten Kate Textiel nog een stukje beter te maken dan die al is. En merk dat ik veel energie krijg van deze ondernemersvraagstukken. Op weg naar een easycratie inrichting van werken?

Het eerste project behelst een aanpassing in de interne kennismanagementprocessen. Door datgene toe te passen wat ik de afgelopen jaren geleerd heb, probeer ik extra (indirecte) waarde voor de klant toe te voegen door intern onze kennisuitwisseling nog verder te optimaliseren. Niet door alleen maar ICT-toepassingen te implementeren, maar ook een stukje bewustzijn te vergroten. Een leuk verandertraject dus.

Het tweede project richt zich op de digitale dienstverlening in de vorm van de webshop en nieuwsbrief van Ten Kate Textiel. Ik zal een oriëntatietraject starten waarin onderzocht wordt hoe de huidige website functioneert, en welke extra online diensten van waarde kunnen zijn voor (potentiële) klanten. Daarna zullen eventuele (grote) aanpassingen worden doorgevoerd.

2. Eigen ontwikkeling

Ten tweede: niet alleen zijn de projecten inhoudelijk interessant, ik zie de komende maanden ook als een periode waarin ik mijzelf wil ontwikkelen op bepaalde gebieden en vaardigheden. Ik ga de periode dan ook bewust gebruiken voor mijn zelfontplooiing.

Projectmanagement ervaring opdoen

Ook al zijn het relatief kleine projecten, ze omvatten eigenlijk alle facetten van projecten die ik in de toekomst ook wil ga doen: veranderingstrajecten, interne communicatie, externe leveranciers binden, online samenwerken. Alles zit er in het klein in. Ik wil mijzelf dus ook bewust verbeteren als projectmanager en daar de nodige kennis over inwinnen en toepassen.

Slimmer werken: Getting things done & Lifehacking

Verder begin ik mij meer en meer te interesseren in het slimmer werken en slimmer leven, oftewel lifehacking. Deze functie wil ik ook gebruiken om mijn eigen werkprocessen onder de loep te nemen en te experimenteren. Op die manier wil ik nog efficiënter kunnen werken, iets waar niet alleen ikzelf, maar ook mijn toekomstige werkgever alleen maar profijt van zal hebben.

Ik zie het eigenlijk als een verplichting voor iedere werknemer om de ICT tools en werkprocessen die hij/zij hanteert zo optimaal mogelijk in te zetten. Tegelijkertijd lees ik dat vaak zelfs basale ICT kennis ontbreekt om bijvoorbeeld e-mail controleerbaar te houden.

Het nieuwe werken en de mogelijkheden naast deze functie

Daarnaast gaat mijn baan in het teken staan van het nieuwe werken. Dit houdt in dat ik redelijk wat verantwoordelijkheid krijg over de inhoud en invulling van de functie. Het wordt een combinatie van thuiswerken, locatie onafhankelijk werken en op locatie werken, en dat allemaal op een parttime basis. Doordat ik redelijk wat vrijheid krijg om mijn tijd zelf in te delen, houd ik ook genoeg tijd over voor mijn andere activiteiten: arbeidsmarktoriëntatie, bloggen en events bezoeken.

Al met al komt er een interessante en spannende tijd aan!

Pagina delen: Facebooktwitterpinterestlinkedin

4 reacties op “Waarom ik eerst een tijdelijk project ga doen na mijn afstuderen

  1. Knap hoe je het voor jezelf op een rijtje hebt (gezet). Je hebt een duidelijk pad voor jezelf uitgestippeld en het scenario zit ook goed in elkaar. Het is bijzonder fijn om je te kennen en van je verhalen op Frankwatching te mogen genieten! Dat wilde ik nog even kwijt 😉

Reacties zijn gesloten.