In mijn boek Slimmer Online Werken schrijf ik in de inleiding dat de huidige digitale versnelling niet alleen veel kansen biedt, maar ook uitdagingen veroorzaakt. Zeker omdat er continue veranderingen plaatsvinden. Bijvoorbeeld met het aanbod en levensduur van de vele online programma’s en apps.
Die tools zijn handig en faciliterend, maar nog belangrijker mijns inziens zijn de attitudes en gedrag van de mensen die het gebruiken: jij dus! Juist in een steeds versnellende en veranderende wereld, is flexibiliteit en het lef om te experimenteren een belangrijke constante factor denk ik.
Bijvoorbeeld omdat software telkens wordt vernieuwd, of omdat een app van de markt verdwijnt. Of omdat er betere alternatieven op de markt komen.
En ook het #sow60 boek ontkomt daar niet aan: tijd voor een inhoudelijke update dus!
Hieronder tref je updates aan voor tips en tools uit de desbetreffende hoofdstukken. Dank ook aan Sjoerd Reitsma, Patrick Mackaaij en Guido Jansen voor hun feedback.
Hoofdstuk 1: Informatiestress verminderen in twee stappen
- Snel opkomende gedachtea en ideeën noteren? Naast de genoemde tools in het boek, is de iOS app Note daar ook prima te gebruiken.
Hoofdstuk 2: Online lijstjes en agenda: overzicht houden
- Fantastical, mijn favoriete agenda app voor de iPhone, is er ook voor de Mac.
Hoofdstuk 5: Online informatie zoeken, verwerken en opslaan
- Google stopt per 1 juli 2013 met Google Reader (lees er hier meer over). Erg jammer, aangezien ik dit toch wel hét basisprogramma voor RSS vind. Gelukkig zijn er een aantal alternatieven, waarvan Feedly mij op dit moment het meest aanspreekt. Overstappen is een eitje, aangezien je met je Google-account jouw bestaande RSS feeds en mappen in een keer kunt inladen. Ook interessant om te verkennen: NetVibes (overstapinstructies) of CommaFeed.
- Eenvoudig websites opslaan en delen met anderen kan naast de genoemde social bookmarking sites ook met Dropmark.
- Een alternatief voor Cue, een app en website die razendsnel jouw online content verzameld en doorzoekt, is Jolicloud.
Hoofdstuk 6: Plaatsonafhankelijk werken: flexibele informatie en communicatie
- Google Docs werkt op zich prima in de browser van je smartphone of tablet. Maar ook handig is gebruik te maken voor Google Drive app, voor Apple en Android.
Hoofdstuk 8: Sociale media: de kracht van menselijke techniek
- TweetDeck is per 7 mei gestopt met het ondersteunen van Facebook (lees er hier meer over). Hootsuite blijft een goed alternatief voor het beheren van meerdere sociale netwerken, inclusief Facebook.
- MemoLane is gestopt na hun overname in februari 2013 (lees er hier meer over). Wil je toch nog elke dag een overzicht van je socialemediaberichten van een bepaalde dag een of meerdere jaren geleden bekijken? Timehop doet iets soortgelijks, maar dan via een app op je smartphone. Andere diensten zijn News.me (per e-mail) en Everyday.me (via app).
Te koop via o.a.: Bol.com en Managementboek.