Supersnel Youtube video in Powerpoint invoegen

Wie heeft er geen presentaties bijgewoond waar een Youtube filmpje getoond zou moeten worden, maar dat dit erg klungelig in een browser werd geopend waardoor de ‘flow’ van de presentatie er volledig uit was?

Ik merk dat het gebruik van Youtube videos in een Powerpoint presentatie nog steeds veel problemen geeft, zelfs bij sprekers die een presentatie geven over ICT of social media! Laatst ervaarde ik het ook weer tijdens PICNIC10, en meer mensen met mij.

Dat kan anders, en ook heel simpel. Met onderstaande gratis plugin kun je namelijk binnen een paar seconden een Youtube video in je Powerpoint slides invoegen (embedden). En het installeren van de plugin is ook een fluitje van een cent, zowel voor Powerpoint 2010 en 2007 als voor Powerpoint 2003 en ouder!

Dus sprekers, maak alstublieft gebruik van deze tip:
het zal de presentatie ten goede komen en de ervaring van het publiek verrijken!

Youtube Powerpoint plugin downloaden

Ik zal hier installatiestappen bespreken voor Powerpoint 2007 en 2010. Voor eerdere versies staat de beschrijving in het Engels hier.

 1. Ga eerst naar https://skp.mvps.org/youtube.htm
 2. Download vervolgens het juiste .zip bestand (afhankelijk van welke versie Powerpoint je gebruikt).
 3. Zoek in dit bestand het ‘.ppam’ bestand (voor 2007/2010 versie) op en sla deze ergens op de harde schijf op: als het bestand verwijderd wordt werkt de plugin namelijk niet meer!
 4. Open Powerpoint en klik links bovenin op de Office knop.
 5. Ga naar ‘Opties voor Powerpoint’.
 6. Klik op ‘Invoegtoepassingen’.
 7. Selecteer onderin (achter ‘Beheren’) ‘Powerpoint-invoegtoepassingen’ en klik op Start.
 8. Klik rechts op ‘Toevoegen’ en selecteer vervolgens het ‘.ppam’ bestand.
 9. Klik op ok.
 10. Nu is als het goed is de plugin geactiveerd!

Plugin gebruiken

Bij het openen van Powerpoint kan eventueel de onderstaande beveiligingsmelding nog komen over het activeren van macro’s. Klik dan op ‘Macro’s inschakelen’.

Nu de plugin eenmaal werkt, is het mogelijk een Youtube video in te voegen via het menu ‘invoegen’.
Helemaal rechts staat nu het icoon om een Youtube video in de slide te voegen (zie hieronder).
Volg vervolgens de instructies op en de Youtube video is toegevoegd aan de presentatie!

Belangrijk om te vermelden: om een Youtube video af te spelen tijdens de presentatie is uiteraard een werkende internetverbinding nodig.

Wil je volledig onafhankelijk zijn van internet en een youtube video liever downloaden en in de presentatie zetten? Gebruik dan eenvoudig KeepVid!

Geen artikel meer missen? Abonneer je gratis via RSS of per e-mail

Pagina delen: Facebooktwitterpinterestlinkedin

8 reacties op “Supersnel Youtube video in Powerpoint invoegen

 1. Dank voor de tip! Ik krijg het alleen niet voor elkaar de video groot te kunnen afspelen. Ik kan het beeld niet vergroten zeg maar. Daar nog tips voor?
  Thanks alvast!!!

 2. Ttijdens het invoegen van de video wordt gevraagd welke afmeting de video moet hebben en waar in de slide deze geplaatst dient te worden.
  Succes!

 3. Beste Maarten en Peter,

  Bedankt voor jullie reactie. Ook ik vind het fijn om de video's eerst te downloaden (ivm internetverbinding e.d.), maar dat is iets meer werk dan deze methode.

  Ik zal daar ook een goede tutorial voor opzoeken en even vermelden in de post.

  Voor de andere sprekers die wel gebruik van internet en powerpoint maken (en dat zijn er héél veel), lijkt mij dit een perfecte mogelijkheid om de presentatie gewoon netjes te houden.

 4. Dank voor de tip.
  Download zelf ook regelmatig om niet afhankelijk te zijn van Internet. Daarnaast soms nodig om het in de context te laten zien.
  Daarbuiten doe ik het in het vervolg op deze manier 😉

 5. Persoonlijk download ik liever de Youtube video om die dan in de presentatie te zetten (Keynote op de Mac, maar dat kan bij Powerpoint natuurlijk ook). Voordeel daarvan is dat je niet van de internetverbinding ter plaatse afhankelijk bent en je zelf al de juiste kwaliteit kunt selecteren om in te voegen.

  Verder overigens helemaal mee eens dat het storend is als er presentaties voor onderbroken worden, absoluut onnodig! Hoop dus ook dat er veel mensen zijn die deze tip ter harte nemen.

 6. Een superhandige functie, ik gebruik 'm al een tijdje. Ik zoek 'm nou eigenlijk voor Word. Wie-o-wie?

Reacties zijn gesloten.