Facebook dienstverlening hoe het niet moet?

Door Patrick Stastra werd ik op de website Facebook Fan gewezen.Zij beloven binnen 48 uur 1.000 fans voor je Facebook pagina af te leveren. In mijn ogen een slechte ontwikkeling, lees hieronder de argumenten.

Wat heb je aan 1.000 extra fans

Op zich zijn 1.000 extra fans natuurlijk interessant voor je Facebook community.
Ware het niet dat deze aangeleverde fans geen fans zijn:

 • Ja, het aantal van 1000 fans ziet er misschien indrukwekkend uit, maar er is totaal geen interactie mogelijk met deze mensen, omdat zij geen binding met die pagina hebben.
 • Omdat er geen binding is, zal ook niemand van die fans ook echt converteren: een product of dienst van jou afnemen, naar je website gaan, of iets onder zijn/haar netwerk verspreiden bijvoorbeeld.
 • Je leert niets van die fans. Facebook kan ook ingezet worden voor marktonderzoek. Deze fans zullen je echter weinig informatie opleveren.

Misschien dat die 1.000 extra Facebook fans een tijdelijk positief effect hebben op de Edgerank, ik vind het een diskwalificatie naar hoe jij naar je fans/klanten kijkt. Om met de woorden van Cor Hospes te spreken: “een like is geen lijk.” Je klantinteractie begint dan pas. En als die 1.000 fans totaal geen binding hebben met de pagina, is er weinig interactie op te bouwen.

De referenties van Facebook Fan bevestigen dit alleen maar:

Wat vind jij?

Zou jij deze 1.000 extra fans willen aankopen?
Zie jij wel de toegevoegde waarde in deze dienst? Ik hoor het graag!

Geen artikel meer missen? Abonneer je gratis via RSS of per e-mail.

Pagina delen: Facebooktwitterpinterestlinkedin

11 reacties op “Facebook dienstverlening hoe het niet moet?

 1. Hallo Stephan, leuk dat je hier wat over hebt geschreven. 1 vraag: waarom zie je weinig interactie bij wn.fm (geen comments? RSS feed input?)? (Bij 'De Beste Tips' snap ik dat het om de 2 vd 1491 mensen gaat die erover praten). 

 2. Ja, achteraf is WN.fm misschien niet het beste voorbeeld, aangezien je wel ziet dat men er over praat. 

  Het lijkt er op dat de Facebook pagina utomatisch gevuld wordt met een RSS feed, en dat er geen reacties op die berichten zijn en/of dat ze gedeeld worden. Ik zou dan ook niet gelijk zien wat die 1.000 extra fans voor waarde hebben, buiten het feit dat het je Edgerank misschien wat beïnvloedt.

 3. Er wordt weinig gezegd over de methodologie. Dat zou je moeten begrijpen voordat je het echt kunt beoordelen. Misschien doen ze wel heel gerichte advertising in je doelgroep en garandeen z je 1000 fans voor x bedrag (heb de site niet bekeken op mobiel). Daar is niets mis mee in principe 🙂

 4. Hi Martin,

  Dank voor je reactie. De methodiek lijkt mij wat beperkt aangezien ze 47 euro vragen voor:

  "De extra likes komen onder andere uit Noord & Zuid- Amerika, Europa en Azië en zijn voor het grootste deel Engelstalig."

  Ze benadrukken dat het om echte accounts gaat, niet relevante. Ik kan het dus inderdaad niet hard maken, maar een sterk vermoeden is er wel 😉

 5. Dan heb ik nog mijn vraagtekens bij de relevantie er van: wat heeft het zenden van auto RSS feeds naar onbekende Facebook gebruikers (zonder verbondenheid met de pagina) voor effect?
  Misschien krijg je wel allemaal Chinese likes, er wordt, zoals Martin al aangaf, weinig vermeld over targeting e.d.
  Als jij er anders over denkt en/of cijfers die het tegendeel bewijzen hoor ik dat uiteraard graag! 🙂

 6. Ja Stephan, maar wat als dat mij niets zou interesseren. Misschien wil ik de site wel verkopen, check de volgers maar eens. Maar stel dat 10% wel geinteresseerd is en wn.fm volgt, dat zijn er dan toch een stuk of 10.000, met deze opzet vast niet zo verkeerd bedacht.

 7. Dank voor je antwoord Frans,
  Bij een verkoop weet de koper in ieder geval dat 1.000 fans € 47 waard zijn 😉

  Zonder dollen, waar het mij om ging is hoe een organisatie tegen fans/volgers/klanten/prospects aankijkt, en hoe vervolgens daar de interactie mee aangegaan wordt. Vanuit dat perspectief zie ik weinig waarde in 1.000 extra fans, die onbekend zijn.

  In andere gevallen wordt het het inderdaad een verhaal van "stel dat"..

 8. Hallo Stephan.
  Er is inderdaad geen interactie met de mensen die de pagina Liken maar daar gaat het niet om. Andere mensen zien dat uw pagina wordt geliked en zullen daardoor uw pagina sneller liken. Ik heb op http://socialnetwerkplus.nl 1000 likes gekocht en dit wordt zelfs binnen 24 uur bezorgd en het werpt zijn vruchten af. Ik zie op Facebook dat nou ook menen uit mijn doelgroep mijn pagina liken.

 9. Ik had niet anders verwacht als je zelf de dienst aanbiedt 😉

  De vraag is wat er dan precies met de likes gedaan worden: op jullie pagina zie ik bijvoorbeeld ook niet echt veel interactie.

Reacties zijn gesloten.