Zomer reflectie: herschikking van online gedrag

In de hectiek van dagelijkse mailtjes, afspraken, werk en online notificaties, kan een vakantie juist een periode zijn van afkoeling, rust en reflectie.

De rust en het lezen van een paar goede boeken in mijn vakantie heeft gezorgd voor een goede reflectie op mijn huidige werkzaamheden, mijn gebruik van verschillende online kanalen, en mijn werkproces in zijn geheel.

Het resultaat: ik ga stoppen met mijn weeky catch, meer de diepte in en iets minder online zichtbaar zijn én mij minder laten afleiden door verschillende online notificaties.

Voor mijn zomerstop werkte ik voor mijn gevoel al vrij efficiënt door onder andere gebruik te maken van het GTD-systeem en Remember the Milk. Maar eenmaal op vakantie merkte ik dat ik het afgelopen jaar toch ook wel erg veel afgeleid werd door alle online impulsen en de drang om (te) veel informatie tot mij te nemen en te delen.

Zo ben ik vorig jaar op deze website begonnen met mijn ‘weekly catch’ rubriek, waarin ik een selectie van interessante artikelen deelde die ik had gelezen. Uiteindelijk merkte ik dat ik juist door die rubriek nóg meer ging lezen en het soms neerkwam op maar zoveel lezen en Twitter volgen om het gevoel te hebben voor mijn blog lezers echt een kwalitatieve selectie neer te zetten.

Dat ga ik dus niet meer doen. Ik ga wel meer interessante links delen op Twitter: een andere vorm van online curatie dus.

Wat ik wel ga doen?
Het kwartje viel toen ik tijdens de vakantie onder andere de boeken ‘The Shallows‘ en ‘Linchpin‘ las. Na het bezinken van deze inzichten en de nodige reflectie over hoe ik bezig was, resulteerde dit in mijn ‘missie’ om gewoon toffe en hoogstaande projecten uit te voeren. Niet dat ik dat al deed, maar ze krijgen nu nóg meer aandacht. Dat betekent ook iets gestructureerder (en minder) online actief, maar daarentegen wel met volle kracht de volgende activiteiten ondernemen:

 • Diepgaandere blogs over mijn eigen gedachten en inzichten.
  Hier op mijn eigen blog en op Frankwatching.
 • Een succes maken van het event Social Media in de Praktijk
  op 27 oktober in Seats2Meet.
 • Hard werken om de Magento website van Ten Kate Textiel voor het einde van dit jaar neer te zetten: samen met de nodige ICT-, online- en kennismanagementtrajecten willen we ook online dé textielexpert worden.
  Voor de buitenwereld nu nog weinig zichtbaar, maar stilte voor de storm.
 • Even geen presentaties en workshops geven om meer focus voor voornamelijk bovenstaand project te verkrijgen.

Toevoeging:
Ik vergeet eigenlijk het belangrijkste: meer tijd voor mijzelf.
Meer mentale en fysieke hersteltijd. Meer tijd voor ontspanning.

Internet in het algemeen en sociale media in het bijzonder hebben mij tot nu toe al veel gebracht en beschouw ik als erg waardevol in vele opzichten. Mijn vakantie heeft gezorgd voor de start van een nieuwe fase in deze wereld 🙂

Ik ben benieuwd naar jouw vakantie reflectie!
Zijn er aspecten die je anders wilt gaan doen nadat je in de vakantie even een andere omgeving en stimulans hebt opgezocht? Deel ze gerust hieronder in de reacties!

Pagina delen: Facebooktwitterpinterestlinkedin

13 reacties op “Zomer reflectie: herschikking van online gedrag

 1. Herkenbaar! Ik ben tijdens m'n vakantie veel minder online geweest. Resultaat: veel tijd om goede boeken te lezen en veel meer focus op 'de grote vissen', de dingen die er echt toe doen.

  Ik probeer m'n online enthousiasme al een tijd te focussen, bijvoorbeeld door drie goede blogposts per week te schrijven met eigen creatieve ideeën. Ik ben daarom bijvoorbeeld gestopt met het reviewen van games voor andere sites. Dat was erg leuk, maar zorgde ook voor veel afleiding. Ik merk: focus levert heel veel op. Dan ga je gericht bouwen aan iets en komen alle puzzelstukjes bij elkaar. Je rendement wordt dan veel groter, zonder dat je heel veel drukker wordt.

  Maar… internet en twitter afstruinen naar leuke blogposts (zoals deze) blijf ik natuurlijk wel af en toe doen 🙂

 2. Hoi Ellen,

  Bedankt voor je uitgebreide reactie.
  Vooral je inzichten over rendement en puzzelstukjes zijn leuk om te lezen!

  Uiteraard zal er altijd ruimte blijven voor het afstruinen, alleen is een kritische kijk op dat gedrag soms niet mis 🙂

 3. Geweldig om te zien dat ik niet de enige ben die zich minder zou moeten bezighouden met de bijzaken. Ik heb de vakantie gebruikt om na te denken over het seizoen 2011/2012. Mijn voornemens:
  1. Een formule ontwikkelen voor hulp aan ZZP'ers.
  2. De productie van facebookpagina's voor bedrijven "formuliseren".
  3. De scriptiebank op mijn website tot leven wekken. Ik heb bedacht dat ik mijn website eigenlijk helemaal niet gebruik om geld te verdienen, en dat houd ik lekker zo. Toch ga ik ervoor zorgen dat er (nog) meer bezoekers komen. Mijn publiekstrekkers worden drie gratis cursussen voor hen die geen geld hebben voor een communicatieadviseur en een scriptiebank. Waarom? Omdat ik de website heb voorzien van advertenties waarvan de opbrengst naar KiKa gaat. Als ik even mag spammen; hier meer uitleg http://www.combron.nl/2011/08/combron-communicatie-plaatst-advertenties-voor-kika/ 

  Ik moet eerlijk erbij zeggen dat ik er nooit aan was begonnen als ons neefje van anderhalf niet was plotseling was opgenomen met leukemie.
  Zet'm op Stephan! Ik hoop dat jij en Mariana het mooiste event allertijden organiseren dit jaar!

 4. Dat zijn pas goede voornemens Edo!

  Lijken mij mooie en leerzame projecten om te doen: als dat 'formuliseren' gaat lukken heb je natuurlijk een mooi schaalbare dienst 🙂

  En spam voor zo'n goed doel is geen probleem hoor. Zeker als het zo dichtbij komt snap ik de stap.

  Misschien nog een kleine tip: de kleur blauw van alle hyperlinks zijn niet altijd even goed leesbaar.

 5. Het blauw met de oranje ondergrond hè? Daar moet ik nog iets mee, maar ik wil graag vasthouden aan mijn drie basiskleuren, en links moeten blauw. Wat dat betreft zijn de webconventies heilig voor me. Ik bond het al zo erg dat mijn zoekmachine niet rechtsboven zit. Als ik dat doe wordt het beeld zo onrustig.

  Bedankt voor de tip met de kleuren Ik neem me voor een witte achtergrond te proberen.

 6. Als je moeder ben ik blij met de 3 zinnen: meer tijd voor jezelf
                                                               meer fysieke en mentale hersteltijd
                                                               meer tijd voor ontspanning.

 7. Ha, leuk om je reactie hier te lezen moeders!

  Je zoon gaat straks niet meer als een blinde stier non-stop door: binnenkort hopelijk de vruchten pakken van de reflectie en de daaropvolgende aanpak 🙂

 8. In die Beschräkung zeigt sich der Meister!
  Niet het vele is goed, maar het goede is veel!
  Komplimenten voor je keuzes en veel sukses met wat je je hebt voorgenomen.
  Nu je er ook nog aan houden dan wordt het wel weer kerst…….
  Groetjes uit het mooie Noorden,

 9. Mooie loop, jouw reactie via G+ op mijn vakantie blog. Inderdaad een andere wending hoewel ik ook met dit soort voornemens ben teruggekomen. Vakantie zorgt voor reflectie of dat nu offline of online doet 🙂

 10. Ik moest die uitdrukking even opzoeken ('in de beperking toont zich de meester'), maar dat is een mooie samenvatting – pakt precies de essentie!

  En inderdaad: voornemens zijn een ding, uitvoering een tweede – ik ga mijn best doen!

 11. Niet voor niets heet het hyperlinken 😉

  Vakanties zijn inderdaad erg waardevol, was er maar een manier om dat speciale vakantiegevoel te laten herleven op sommige momenten :)Aan de andere kant: nu eerst uitvoeren wat er uit de reflectie is gekomen!

 12. Dag Stephan!
  Mooie blog en goed dat je deze gedachten hebt opgeschreven. Ik denk dat veel mensen zich herkennen in je verhaal. Sinds de vakantie pak ik het ook anders aan en het bevalt prima. Werken als het tijd voor werken is en daarna de computer (vrijwel) uit. In het weekend noteer ik ideeën (die blijven komen) voornamelijk in een notitieboek en pas vanaf maandag werk ik ze uit op de computer. Het gezinsleven speelt een grote rol in deze beslissing…

 13. Sorry voor de late reactie Lisette: leuk dat je reageert!

  Ik moet zeggen dat ik merk al weer snel in de valkuilen te vallen, maar het is al goed dat ik dat gedraag herken. Zo strak indelen en afschermen wat jij doet ben ik in ieder geval niet mee bezig, maar mijn gezinsleven is dan ook wat beperkter 😉

Reacties zijn gesloten.