Zomer reflectie: herschikking van online gedrag

In de hectiek van dagelijkse mailtjes, afspraken, werk en online notificaties, kan een vakantie juist een periode zijn van afkoeling, rust en reflectie.

De rust en het lezen van een paar goede boeken in mijn vakantie heeft gezorgd voor een goede reflectie op mijn huidige werkzaamheden, mijn gebruik van verschillende online kanalen, en mijn werkproces in zijn geheel.

Het resultaat: ik ga stoppen met mijn weeky catch, meer de diepte in en iets minder online zichtbaar zijn én mij minder laten afleiden door verschillende online notificaties.

Voor mijn zomerstop werkte ik voor mijn gevoel al vrij efficiënt door onder andere gebruik te maken van het GTD-systeem en Remember the Milk. Maar eenmaal op vakantie merkte ik dat ik het afgelopen jaar toch ook wel erg veel afgeleid werd door alle online impulsen en de drang om (te) veel informatie tot mij te nemen en te delen.

Zo ben ik vorig jaar op deze website begonnen met mijn ‘weekly catch’ rubriek, waarin ik een selectie van interessante artikelen deelde die ik had gelezen. Uiteindelijk merkte ik dat ik juist door die rubriek nóg meer ging lezen en het soms neerkwam op maar zoveel lezen en Twitter volgen om het gevoel te hebben voor mijn blog lezers echt een kwalitatieve selectie neer te zetten.

Dat ga ik dus niet meer doen. Ik ga wel meer interessante links delen op Twitter: een andere vorm van online curatie dus.

Wat ik wel ga doen?
Het kwartje viel toen ik tijdens de vakantie onder andere de boeken ‘The Shallows‘ en ‘Linchpin‘ las. Na het bezinken van deze inzichten en de nodige reflectie over hoe ik bezig was, resulteerde dit in mijn ‘missie’ om gewoon toffe en hoogstaande projecten uit te voeren. Niet dat ik dat al deed, maar ze krijgen nu nóg meer aandacht. Dat betekent ook iets gestructureerder (en minder) online actief, maar daarentegen wel met volle kracht de volgende activiteiten ondernemen:

  • Diepgaandere blogs over mijn eigen gedachten en inzichten.
    Hier op mijn eigen blog en op Frankwatching.
  • Een succes maken van het event Social Media in de Praktijk
    op 27 oktober in Seats2Meet.
  • Hard werken om de Magento website van Ten Kate Textiel voor het einde van dit jaar neer te zetten: samen met de nodige ICT-, online- en kennismanagementtrajecten willen we ook online dé textielexpert worden.
    Voor de buitenwereld nu nog weinig zichtbaar, maar stilte voor de storm.
  • Even geen presentaties en workshops geven om meer focus voor voornamelijk bovenstaand project te verkrijgen.

Toevoeging:
Ik vergeet eigenlijk het belangrijkste: meer tijd voor mijzelf.
Meer mentale en fysieke hersteltijd. Meer tijd voor ontspanning.

Internet in het algemeen en sociale media in het bijzonder hebben mij tot nu toe al veel gebracht en beschouw ik als erg waardevol in vele opzichten. Mijn vakantie heeft gezorgd voor de start van een nieuwe fase in deze wereld 🙂

Ik ben benieuwd naar jouw vakantie reflectie!
Zijn er aspecten die je anders wilt gaan doen nadat je in de vakantie even een andere omgeving en stimulans hebt opgezocht? Deel ze gerust hieronder in de reacties!

Pagina delen: Facebooktwitterpinterestlinkedin